elementen

Het uitversterken van een akoestische gitaar blijft een lastig fenomeen.
Merken als Highlander, LRBaggs, Fishman, BBand streven allemaal een ding na; het instrument zo natuurlijk mogelijk laten klinken bij een zo hoog mogelijk volume, maar dan wel zonder feedback.
Het blijft een ontwikkeling vol concessies...

 

“piezo’s”

De Fishman Infinity heeft een klein “satelietje” dat aan de rand van het klankgat de mogelijkheid biedt volume en toon te regelen. De toonregeling is heel subtiel, eerder een verandering in helderheid dan het alom bekende hoog, mid en laag... Bij een klein satelietje met twee kleine knopjes aan de binnenrand van het klankgat kan het echter tijdens optredens gemakkelijk gebeuren dat je de toonregeling aanvoelt voor volume of andersom...
LRbaggs, "the Element EAS system” heeft hetzelfde concept, maar klinkt iets ronder. Je kunt kiezen voor een volumeregeling of voor een volume en toonregeling.
Makkelijker in de praktijk is alleen een volumeregeling (kun je je ook niet vergissen...)
Voor de toonregeling gebruik je dan de versterker/mixer.

Misi Acoustic Trio maakt gebruik van de LRbaggs, the Element, maar heeft een voorversterkertje dat geen gebruik maakt van een batterij, maar van een "super capasitor" . Een van origine NASA- technologie waarbij een grote condensator wordt gebruikt die nadat hij gedurende  één minuut(!) via een adapter op het lichtnet wordt opgeladen, voldoende energie levert om het element gedurende 10 uur actief te houden. Ideaal voor lastige instrumenten zoals mandolines, bouzouki's, dobro's. Het vioolelement is uitzonderlijk goed.

Uit ervaring kunnen we zeggen dat Grand Auditorium en Triple O gitaren zich makkelijker laten uitversterken dan Dreadnoughts en Jumbo’s.
Een Highlander kan geweldig klinken in een kleine gitaar maar heeft de neiging bij grote gitaren ook de zwakke plekken van de gitaar uit te versterken. Voor een ronkende J200 kun je beter een Fishman dan een Highlander gebruiken omdat deze laatste ook de “wolftonen” , die vaak rond de G maar soms ook bij de E zitten, genadeloos oppikt.

“klankgat” elementen

Bij vooral de wat grotere optredens is de Fishman Rare Earth Blend voor iedere geluidstechnicus een zegen. Een klankgat element in combinatie met een condensatormicrofoon. Zet de balans element/microfoon op 80/20 en je hebt altijd de beschikking over een krachtig neutraal geluid, met net voldoende akoestische definitie. Er hangt wel een prijskaartje aan...
LRbaggs levert een humbucker in combinatie met een sensor die de harmonischen, zeg maar het karakter van je gitaar zou moeten toevoegen aan het geheel...
Het is als passief element, als wel met een ingebouwd pre-ampje leverbaar.
Beiden elementen zijn ontwikkeld voor permanente inbouw.

Het  inbouwen van elementen blijft een specialistisch klusje...
Met onze ervaring ben je verzekerd van een optimale installatie en lage installatiekosten.