Gretsch Country Club 6192 uit 1962 van Klaas ten Holt

reparaties
  • Beschrijving

Klaas ten Holt (gitarist en componist) heeft de gitaar die we allemaal wel willen...
Een prachtige Gretsch Country Club compleet met dempingsmechanisme. De originele kam met de wieltjes laat zich slecht intoneren, en moest worden vervangen door een nieuwe tune-a-matic-achtige Gretsch.
Nu zijn er in Amsterdam een paar gitaar-reparateurs werkzaam... Klaas kon bij de eerste het instrument na twee maanden brengen. Hij deed dat en kwam er na zes weken achter dat de gitaar nog niet uit z'n koffer was geweest.

Een kam pas maken op een archtop gitaar betekent geduld. Net als bij strijkinstrumenten moeten de voetjes voor een optimale sustain en toon de ronding van het bovenblad 100% volgen. Dat betekent schuren en schrapen, net zo lang totdat beide voetjes echt aansluiten. Dat controleer je met een afdruk van ouderwets carbonpapier of schoolkrijt. Bij de tweede reparateur werd er wel aan gewerkt. Eenmaal weer thuis bleek de Gretsch totaal anders te klinken.
Het laag was verdwenen en de gitaar had weinig sustain. Na inspectie bleek er een klein blokje hout onder één kamvoetje te zijn gelijmd en had de reparateur schuurpapier onder de voetjes geplakt om de kam op z'n plaats te houden!
Dat heeft dan uiteraard vervelende gevolgen voor de 60 jaar oude lak maar de kam blijft wel zitten, zelfs bij een raakvlak van hooguit 20%. 
Twee uur later sloot alles aan..."Geduld" en "op tijd stoppen". Daar gaat het om.
Wat een te gekke gitaar!...